Gården Dammhuset & Brännvinsdammarna

Upplev södra Sveriges enda flugfiskevatten med röding

På Nävlingeåsens sluttning, omgiven av bokskog och naturens lugn, ligger flugfiskarens mecka. På denna plats vid gården Dammhuset finns idag flera olika och sammanhängande vattendrag där du både kan fiska regnbåge, öring och röding.

Det kristallklara vattnet har en naturlig källa

Tack vare flera källsprång är vattentemperaturen alltid 8 grader året runt och rödingen trivs bokstavligt talat som fisken i det kristallklara vattnet!

Dammarna har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, därav namnet Brännvinsdammarna.

Lokala eldsjälar ligger bakom denna satsning

Jo, Victor och hans pappa Peter har med varsam hand sedan 2014 satsat på att plantera in röding, regnbåge och öring i dessa dammar och erbjuder idag fiske i både dammarna och den naturliga bäcken som ligger ett stenkast från gården. Vana flugfiskare är mycket förtjusta i dammarna och dagskort säljes med begränsat antal platser per dag.

Bo i bokskogen

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende.

Ett boningshus i traditionell korsvirkesstil från 1600-talet som är renoverat med modernt badrum och fem sängplatser. När du står vardagsrummet har du utsikt över den pittoreska miljön med dammarna.

Lokal möbelmagnat valde denna plats

Kronan på verket är den framlidne och lokale möbelmagnaten Hedbergs jakthus. Historien säger att det var på just denna plats som han smet iväg till för att insupa naturen.

Idag finner du här en renoverad timmerstuga med mestadels bokträ från den omgivande skogen, modernt utrustad med kök, badrum och braskamin. Här rinner forsen utanför där strömstare och kungsfiskare gärna visar sig. Njut av en kopp kaffe på verandan och kom till ro!

Snabbfakta

  • 1600-tals gård med anrik källa
  • Dammar med kristallklart vatten – 3 st olika fisksorter
  • Catch & Release på röding och öring
  • Boende i idyllisk timmerstuga och korsvirkeshus
  • Får, kor, grisar och påfåglar

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!