VANDRA EN URÅLDRIG VANDRINGSLED – GEDARYGGEN

Den vackraste vandringsleden i Skåne?

Gedaryggen, som utgår från Hembygdsgården i Nävlinge – strax intill kyrkan, är en av de vackraste leder du kan vandra i Skåne. Det är en upplevelse av rang att vandra på leden under alla årstider men prickar du in din vandring i början maj just som bokarna slagit ut så är det magiskt.

En vandringsled med en hel del lokal historia

Leden, som nyttjats i tusentals år, går genom högrest bokskog, storvuxen granskog och över betesmarker. Du kommer att passera gränsstenar och resterna av en gammal backstuga, ett träkors som berättar en hisklig historia, vandra på en unikt lång hålväg och mycket mer. Leden kallas Gedaryggen eftersom åsen den sträcker över är spetsig som ryggen på en get, geda-rygg på skånska.

Välj en rundvandring eller enkel väg

De 5 kilometrarna, enkel väg, är markerade med orange och röd färg, har 2 stättor och några relativt branta backar. De flesta vandrare gillar rundvandringar, men att gå tillbaka i sina egna fotspår på Gedaryggen känns aldrig tråkigt. Du kommer att få mängder av nya vyer och upplevelser när du ser allting med “nya ögon” och ur en annan synvinkel.

Hitta hit

Leden har två parkeringsplatser, en i början och en i slutet. Den största är vid Nävlinge kyrka, ca 10 km sydväst om Vinslöv. Den andra i Bodarp och rymmer ett fåtal bilar.
När du parkerar vid Nävlinge kyrka så traskar du över gräsmattan vid Hembygdsgården fram till grusvägen mot Rammen. Tag höger och efter cirka 150 meter börjar leden på vänster sida.
Klicka på kartsymbolen på denna sida så kommer du rätt.

I närheten kan du även utforska:

  • Ställplatser och mer historia i form av 1500-tals gård hos Asmoarp Natur – ca 10 min körtid bort
  • Fart och adrenalin på sluttningarna av Nävlingeåsen hos MultiLevel Ziplines & Klätterpark – ca 10 min körtid bort
  • 80 miljoner år gammalt liv och geologiska äventyr hos Tykarpsgrottan – ca 10 min körtid bort
  • Hotell, bistro och vandringspaket finns skogsnära hos Rallarhustruns Veranda & Logi – ca 15 min körtid bort
  • Vill du hänga hängmatta och lära dig mer om hälsa och välmående i naturen längs med Gedaryggen? Då är Källarbacken rätt person att ta kontakt med!

Snabbfakta

  • Enkel väg är leden ca 5 km
  • Varierad led med bitvis kuperad terräng genom olika naturtyper
  • Start rekommenderas vid Nävlinge Kyrka
  • Finast årstiden är våren när bokskogen spricker ut eller hösten med färgskiftningar
  • Leden underhålls av ideella och lokala krafter – finns möjlighet att bidra till leden via information på anslagstavlan vid start av leden

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!