UTFORSKA HÖRLINGE ÄNGAR OCH VIEÅLEDEN

På gränsen till Småland väntar Hörlinge Ängar med vandringsled Vieåleden på naturälskaren

 

Mellan den anrika kurorten Vittsjö och knutpunkten Osby ligger denna gröna oas med en rik historia både om svunna tider, men även om flora och fauna.
Landskapet präglas av vatten tack vare de många vattendrag som bildar ett mosaiklandskap på den småskaliga landsbygden. Med de åar som ringlar sig fram, Vieån även kallad Verumsån samt Helge å, ingår området i Natura 2000 och du kommer att förstå varför efter ett besök!

Hörlinge Ängar är dessutom en del av Vieåns dalgång på ca 15 km som ligger mellan Vittsjö till Skeingesjön och erbjuder ett varierat landskap med forsar och raviner. Vieån är även ett av Skånes få vattendrag som inte har påverkats av människan utan har kvar sina slingrande former precis så som vattnet har format ån.

Vatten har människan alltid sökt sig till och det är inte bara Hovdala Naturområde i denna del av Skåne där människan sedan lång tid har bosatt sig. På Borgön, där den medeltida borgruinen Skeingeborg finns, har där även gjorts fynd av tidig mänsklig aktivitet från jägarstenåldern.

Utforska området till fots

Du utforskar området bäst till fots och har olika leder att göra det via – Vieåleden samt Skåneleden. Området bjuder på lätt och jämn terräng där leden är skyltad med röda markeringar.
Vandringen rekommenderas inte med stora hund eller små barn då den är svårframkomlig på de ställen där leden går genom kohagar och över flera stättor.

Parkeringsplatser finns utmärkta på olika ställen längs med leden och extra bra utsikt över ängarna får du vid Hörlinge Ängar Utemuseum där fågeltornet har informationsskyltar och utsiktstorn.
Karta till Vieåleden finner du via länken här.
För mer information om Vieåleden klicka på hemsideknappen på denna sida.

Skåneleden SL1 Kust till Kust Etapp 8 går parallellt med Vieåleden i norra delen av rundleden, vilket gör att du kan nå ängarna och våtmarksområdet med start från tågstationen i Osby eller Vittsjö om du vill vandra en längre sträcka.

Highlights du inte får missa

  • Att åka dragflotte över Helge å under isfria årstider – kolla in kommunens hemsida för info när flotten ligger i
  • Säsong för fågelskådning och bästa besökstid är när vattnet står högt på ängarna och i åar under sen vinter och tidig vår
  • Skeingeborg och dess åttkantiga ringmur är en medeltida borgruin av riksintresse som är ett kulturarv från då Skåne var danskt

 

I närheten kan du även utforska

 

Snabbfakta

  • Våtmarksområde med bland annat Vieån och Helge å
  • 900 år gammal medeltida borg finns att utforska längs med leden
  • Vandringsrundled i jämn terräng inkl överfart med dragflotte: 11-14 km
  • Området ingår i det europeiska nätverket Natura 2000
  • Rikt fågelliv med över 200 noterade fågelarter
  • Sällsynta och fridlysta växtarter
  • Rekommenderas för vandrare som är vana vid betande djur och kan ta sig över stättor

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!