VANDRA PÅ HOVDALA

Vad vore livet utan att vandra bland raviner, skog och urtida historia?

Hovdala Naturområde utgörs av ett säreget och unikt nätverk av vandringsleder där de fem olika lederna går i åttor och cirklar som du sällan hittar på andra platser. Detta gör att vandraren kan skräddarsy sin egen rutt där du inte behöver vandra på samma stig mer än en gång om så önskas. Vandringslederna ramas in av ett böljande och höjdvarierande landskap med de skånska åsarna där naturtyperna i princip varierar för varje vandringssteg. Illusionen om att södra Sverige, och i synnerhet Skåne, är platt försvinner ganska snabbt.


Med kuliss: kullar, kräsna invånare och fornlämningar

I med att landskapet är så skiftande med olika egenskaper och naturtyper trivs 18 av Sveriges 19 fladdermusarter så bra här att de kallar området för sitt hem.
Hela området är även gammalt militärt övningsområde, vilket har påverkat förvaltningen av landskapet de senast 70 åren. Vissa delar av området har varit helt orörda av mänsklig påverkan under dessa år, vilket såklart har gjort att växt- och djurliv har fått sköta sig själv.
Inte nog med att istiden har format landskapet med dess olika höjdskillnader, så finns Sveriges äldsta lägerplats med spår sen 13-14 000 år längs med detta lednätverk. Fascinerande att tänka att de första människorna som bodde i detta område även vandrade runt i denna natur!


Hovdala Slott och Boketorp som nav

Navet i hela vandringsupplevelsen är det anrika Hovdala Slott med århundraden av historia på nacken.
Slottet med dess tidstypiska, vita kalkbyggnader och symboliska porttorn ligger mjukt inbäddat i landskapet och kan endast skymtas först när besökare är några hundra meter bort.
Vandringslederna slingrar sig sedan i olika riktningar ut från borggården och vidare ut i naturen där Skåneleden SL2 Nord till Syd även är en av lederna som korsar området och fortsätter. Här finns sedanmöjlighet att knyta ihop Hovdalas leder med andra vandringsområden, så som Vedema Strövområde.

Boketorp som ligger ett stenkast från slottet är en restaurerad kvarleva från den tidigare hantverksbyn när det levde och verkade betydligt fler människor runt slottet än vad det gör idag.
Idag kan vandrare nyttja vattenkran och toaletter vid denna byggnad.

Mer information om de olika lederna samt nedladdningsbar pdf-karta hittar du via snabbknapparna på denna sida.

 

Highlights du inte får missa under din vandring

 • Biblioteksruinen – leden Jakten På Gullspira
 • Lägerplatsen Mellan skymning och gryning – vid samtliga leder förutom Finjasjöleden
 • Fågelplattformen Slingra Dig – Finjasjöleden
 • Äspehöjden – lederna Jakten På Gullspira, Hovdalaleden

 

Vill du boka boende eller ha något att äta i närheten?

Snabbfakta

 • 146 vandringskilometer med utgångspunkt från slott med kulhål i porttornet
 • Sveriges bästa plats att se fladdermöss – 18 av Sveriges 19 arter
 • Två naturreservat med unik flora och fauna
 • Sveriges äldsta boplats
 • Tre stycken renommerade och arkitektritade vindskydd i björk bokningsbara året runt
 • Arkitektritad fågelplattform
 • Alsumpskog tillika Europas regnskog

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!