Det började i Hässleholm

Vid Finjasjöns strand utmed Finjasjöleden ligger Sveriges äldsta lägerplats, även kallad boplats.

Här kom de första människorna till dagens geografiska Sverige för att slå läger och bygga bo för 13-14 000 år sedan. Denna grupp med människor tillhörde jägarfolket och levde i princip med inlandsisen som smältande granne. Idag kan vandrare skymta gräsbevuxna stenar på en äng nära vandringsleden.

Hovdala Naturområde - en kulturskatt

Det är inte bara Sveriges äldsta lägerplats som finns utmed vandringslederna, utan de fem olika lederna som samtliga utgår från borggården, med herresätet Hovdala Slott från 1600-talet som stoltserar i mitten, erbjuder olika kulturella skatter. Mysteriet med Biblioteksruinen som ligger mitte ute i skogen långt från slottet kan du filura på när du vandrar längs med leden Jakten På Gullspira. Modern kultur och arkitektur går att avnjuta via Finjasjöleden där fågelplattformen Slingra Dig finns, inte långt från Sveriges äldsta lägerplats!

 

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!