Vandring i grupp – för dig som vill utforska tillsammans

Att vandra i grupp är ett fantastiskt sätt att uppleva Skånes natur samtidigt som man möter nya människor och delar gemensamma upplevelser. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, finns det något för alla när det gäller gruppvandringar i Skåne.

I den här guiden lyfter vi fram tre olika föreningar som erbjuder gruppvandringar i området: Näflinge Vandrarlag, STF Östra Skåne och Hässleholm Hovdala Vandrarförening. Var och en har sin egen prägel, och vi hjälper dig att hitta den som passar dig bäst.

Tre personer vandrar genom bokskogen på Nävlingeåsen i vinterskrud.

Näflinge Vandrarlag – En lokal gemenskap

Näflinge Vandrarlag är ett mindre, lokalt vandrarlag med fokus på närhet till naturen och den gemenskap som uppstår under vandringar. Här står den avslappnade och familjära atmosfären i centrum, och det finns något för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. Vandringarna går ofta genom naturen runt Hässleholm och erbjuder fina vyer över skogslandskap och öppna fält. Föreningen är perfekt för dig som vill lära känna Skånes natur i en lugn och social miljö, utan för mycket stress eller krav. Hemmaleden Gedaryggen är såklart en favorit (se bild ovan)!

 

Vad skiljer Näflinge Vandrarlag?

  • Fokus på lokala vandringar i lugn takt
  • Passar både nybörjare och erfarna vandrare
  • Stark gemenskap och familjär stämning
vandring, vandra, vittsjö, skåneleden, ubbalt

STF Östra Skåne – För den som vill upptäcka mer

Svenska Turistföreningen (STF) är känd över hela Sverige för sitt arbete med att främja friluftsliv och vandring, och lokalavdelningen STF Östra Skåne är inget undantag. Här finns vandringar med ett bredare utbud, där man får chansen att utforska flera olika naturtyper – från skogar och sjöar till öppna landskap och kuststräckor. STF Östra Skåne erbjuder även längre vandringar och flerdagsturer, vilket gör dem till ett bra val för dig som vill ha lite mer äventyr och variation.
Hovdala Naturområde brukar utforskas inte allt för sällan!

 

Vad skiljer STF Östra Skåne?

  • Större variation i vandringar, både vad gäller terräng och längd
  • Möjlighet till längre vandringar och flerdagsturer
  • Passar både nybörjare och de som söker mer utmanande turer

Hässleholm Hovdala Vandrarförening – Kultur och historia i fokus

Hässleholm Hovdala Vandrarförening är för dig som inte bara vill njuta av naturen, utan också lära dig mer om områdets historia och kultur. Många av vandringarna går genom Hovdala naturområde och erbjuder besök vid historiska platser, som Hovdala Slott. Här kan du förvänta dig både natursköna vyer och intressanta inslag om Skånes kulturarv. Föreningen har också flera guidade vandringar där du får veta mer om området och dess betydelse genom tiderna. Vandringen Mellan Hägg och Syrén i maj är otroligt uppskattad!

Varje år en söndag i september är det dessutom det årliga vandringseventet Hovdala Vandrardag, spana in sociala medier och hemsida för mer info.

Vad skiljer Hässleholm Hovdala Vandrarförening?

  • Vandringar med fokus på historia och kultur
  • Besök till historiska platser som Hovdala Slott
  • Guidade turer med intressant bakgrundsinformation

Välj den vandringsförening som passar dig bäst

Oavsett om du är ute efter en lugn och social promenad i naturen, söker ett större äventyr med variation eller vill fördjupa dig i Skånes kultur och historia, finns det en vandringsförening för dig. Näflinge Vandrarlag erbjuder gemenskap och närhet, STF Östra Skåne ger dig möjlighet att upptäcka mer av landskapet, och Hässleholm Hovdala Vandrarförening bjuder på både natur och kulturupplevelser.

Vilken förening väljer du för din nästa vandring?

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!