Välj på flera olika vandringskombinationer – mer än 275 km markerad vandringsled väntar!

 

Du kanske inte trodde det men faktum är att du skulle kunna spendera flera dagar i denna del av norra Skåne med vandringskängorna på.

Nedan följer förslag på en helg och lite till i naturen.

Tema: Småland möter Skåne – sjöarnas landskap, historiska vingslag och gränsbygd

 

Mjukstarta din vandring med ett smakprov

Ubbalt Naturreservat, som ligger sjönära vid den tidigare kurorten Vittsjö, är en perfekt start och uppvärmning för en vandringshelg. I detta naturreservat så korsar den 5 km långa, rödmarkerade rundslingan även Skåneleden SL1. Här finns flera tilltalande fikaplatser och längs med slingan får du njuta av bokskogens säsonger samt lära dig mer om järnmalmsbrytning, sällsynta lavar och det tidigare odlingslandskapet.

 

Fortsätt helgen med Natura 2000-våtmarksområde

Vieåleden är för den som istället vill ha en längre rundvandring på 11-14 km eller varför inte kombinera ihop Ubbalt Naturreservat och Vieåleden via Skånleden SL1. Den rödmarkerade Vieåleden är en rundvandring du kan ta del av de frostfria månaderna på året när vattennivåerna är lägre (maj-november) då en dragflotte tar vandraren över Helge å. Här varvas granskog men öppna våtmarker, ett småskaligt odlingslandskap och medeltida borgruin.

 

Avsluta med Lursjöleden

Den lokala Lursjöleden på 13 km är både rundled samt möjlig att vandra från A till B. Leden tar dig genom säsongsfärgad bokskog, förbi den populära badsjön Lursjön samt genom pittoreska gårdar. 

Tema: Skåne är inte platt – trollskog, getåsryggar och skogsmys

 

Den gröna oasen Vedema

Oavsett när på året så kan du som vandrare vara säker på att genom att starta med Vedema Strövområde så kommer vandringskavalkaden att börja på bästa sätt. Tack vare den trolska granskogen som dominerar i området så är här i princip grönt året runt. Välj på slingor mellan 0,5-5 km i bitvis kuperad terräng där en fika- eller lunchpaus är ett måste på utsiktspunkten Vedema Hall.

 

Gedaryggen är skånska för…

…getåsryggen! Gedaryggen på Nävlingeåsen är en vandringsled på ca 10 km (5 km enkel väg) som slingrar sig fram på denna upphöjda kam. Du vandrar genom beteshagar, bokskog och varje steg är en ny upplevelse. Här har människan bott i många, många år och naturen berättar historien om en svunnen tid som måste upplevas!

 

Avsluta med mer åslandskap och bokskog

Göingeåsens Naturreservat är bokskogsälskarens dröm och genom detta reservat går både Skåneleden SL2 samt leden Höjdarnas Höjdarled som är ihopkopplad med Hovdala Slott. Välj hur långt du vill gå men en rekommenderad sträcka är start Hovdala Slott via Göingeåsens Naturreservat, mot Nösdala och Hammarmölledamm och tillbaka till slottet (ca 12 km).

 

 

 

Tema: Kronan på verket – Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

I naturen runt Hovdala Slott finns här mer än 140 km av vandringsled, BARA i detta område. Här kan du välja på fem olika rundleder som snirklar sig fram genom olika formationer i naturen där historiska besöksmål så som Sveriges äldsta boplats varvas med olika naturtyper, utsiktsplatser och upplevelser.

Här kan du som vandrare spendera flera dagar genom att välja ut olika kombinationer av leder och startpunkter då det finns en mängd olika alternativ. Kombinera gärna ihop vandringen med att starta eller sluta vid ett boende eller base camp i närheten där lederna passerar nära. Exempelvis Tostarps Pensionat, Rallarhustruns Veranda & Logi eller Hotel Statt.

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!