När du letar efter aktiviteter i Skåne så kan det vara svårt att finna de där outforskade upplevelserna. Naturen här erbjuder något annorlunda, en upplevelse kantat av skogens lummighet och historiens vingslag. Här kommer en rad platser och besöksmål du inte får missa. Många av dem är gratis aktiviteter, i Skåne också!

Letar du efter skogsnära aktiviteter i Skåne? 5 förslag du inte får missa

Verum Kyrka

På gränsen till Småland ligger den lilla byn Verum, med Verum Kyrka. Här har både ABBA-medlemmar gift sig och svenskar och danskar slåtts för sina liv i backarna.

Verumsån, eller Vieån som den också kallas, är av människan helt orörd och slingrar sig fram likt en amazonflod och ger liv och näring till den omkringliggande naturen. För den nyfikne naturentusiasten som även gillar historia är inte bara trästatyn med Göinge-hövdingen något att lägga på minne, utan även Skåneleden SL1 etapp 9 som går precis bredvid kyrkan. När du följer denna led mot Osby tar den dig till Natura 2000-våtmarksområdet Hörlinge Ängar. En av många roliga aktiviteter i Skåne.

Biblioteksruinen

Mitt i skogen långt från andra byggnader i naturområdet runt Hovdala Slott ligger den mytomspunna och mystiska Biblioteksruinen, en unik upplevelse i Skåne. Detta är en vetenskaplig kvarlämning från den tidigare slottsherren Michael Ehrenborg, som ville bygga en avskild miljö på områdets högsta punkt i slutet av 1700-talet.

Vandra förbi denna fascinerande ruin via leden Jakten På Gullspira. Längre fram på samma led finner du sötchock hos Lilla Oberöds Minigrisar eller mat, logi och sjöutsikt hos Tostarps Pensionat

Ubbalt Naturreservat

Den anrika kurorten Vittsjö bär på en diger historia om att kunna erbjuda sina besökare en lisa för själen.

För de som inte kan få nog av klorofyllgrön bokskog så är den röda slingan på 5 km i Ubbalt Naturreservat en perfekt runda att utforska och insupa ovanligt ren luft (jo det stämmer, här växer sällsynta lavar som bara trivs där luften är av högsta kvalitet) med mestadels bokskog, men även barrskog.

Här kan utforskare också ta del av Skånes vildmark med sjönära vandring, men även lära sig mer om bygdens historia. Skåneleden SL1, som du även finner vid Verum Kyrka och Hörlinge Ängar, går även genom naturreservatet.

Vertygsdammen

Precis vid den 100 hektar stora Sanatorieskogen med dess gröna bokskogssalar ligger ännu en naturupplevelse, nämligen Vertygsdammen. Här erbjuder Tyringe Sportfiske glada entusiaster och nybörjare regnbågsfiske i en pittoresk miljö.

Fiskare kan bland annat köpa fiskekort, utrustning och kläder för utomhusbruk hos FCT Köpcenter som finns ligger ett stenkast bort. Försäljning av fiskekort via swish, bryggor samt grillplats finns även på plats.

För den som vill utforska vad naturen mer har att erbjuda ligger Mejstad Träd och Lera bara en kort bildfärd bort. Här är det lokalt hantverk och keramik som står i fokus. Alpacka Ekofarm Hultet finns ca 15 min bort.

Gundrastorps kvarn

Är du ute efter att fånga essansen av slingrande asfaltsvägar, porlande vatten och skånsk historia, bär bygden i norra delarna av Skåne på detta och lite till.

Nära Ubbalt Naturreservat och Skåneleden SL1 finner vandrare, historiskt intresserade och landsbygdsromantiker Gundrastorps kvarn. Kvarnen är en tidigare mjölkvarn och ett byggnadsminne för hur vattenkraften i den vattenrika bygden har tagits tillvara på under 400 års tid. Den är ovanligt välbevarad i två våningar och var i drift enda fram till 1958. 

Köp med dig fika och gör detta till nästa plats för kaffepaus!
Är du intresserad av fler historiska berättelser? Läs då om Sveriges äldsta lägerplats här!

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!