Cykla Cykelleden Skåne – Hässleholm Edition

Utforska landsbygden på cykel – cykla genom Hässleholm längs Cykelleden Skåne

I denna del av Skåne är det den småskaliga landsbygden som dominerar, med grusvägar som kantas av gärdsgårdar och asfalterade landsvägar. Du kommer definitivt att se en och annan ko, massa bokskog, slott, kojor och ruiner som berättar en historia sen urminnes tider. Förbered dig på en omväxlande cykling över åslandskap med natur som varierar för varje tramptag.

Under 3 juni-3 oktober 2024 pågår uppmaningen ”Ute och cyklar”, du finner mer information här om vad detta är och vilka stopp längs med leden som finns med.

 

Gör stopp längs vägen

Hovdala Naturområde med Hovdala Slott som nav erbjuder en av Sveriges bästa vandringsupplevelser för låglandsleder (i princip motsats till fjällvandring). Här finns fem olika leder i cirklar och åttor bildar en möjlighet för vandrare att skräddarsy sin egen upplevelse. Vill du vandra i bara några timmar eller flera dagar, det är upp till dig. Det skadar ju inte heller att ett 1600-tals slott berättar historien om en svunnen tid eller att de första människorna i Sverige har utforskat naturen i detta område redan för 14 000 år sedan! Boka guidad tur på slottet och lär dig mer.

Tyringe Sportfiske finns precis vid leden och är populärt för nybörjare och vana fiskare som är ute efter regnbågsfiske med extra service. Här finns både grillplatser, bryggor och nära till tågstation samt en hängiven fiskeklubb som är måna om Verktygsdammen och deras besökare. Fiskekort köps på plats med Swish, i Hässleholm eller hos FCT Köpcenter!

Boka studiebesök och gårdsvisning hos några av de gårdar och djurälskare som finns nära cykelleden! Hos Lilla Oberöds Minigrisar finns inte bara som namnet säger minigrisar, utan även andra djur att klappa och lära sig mer om. Hos Alpacka Ekofarm Hultet hittar du flertalet lantraser, men även många alpackor att gå trekking med och nu även det lilla kängurudjuret wallabyn!

Finn zen-mode och ta vara på kunskapen en guide kan ge när du vill lära dig mer om naturen. Källarbacken erbjuder de som vill komma ut i naturen men inte riktigt vet hur skogsbad, en aktivitet där du går ner i ett lugnare tempo och får vara i naturen via bland annat hängmattehäng och te över öppen eld. Denna aktivitet har ingen fast plats, utan görs i dialogen med guiden. Hovdala Naturområde är en favorit!

FCT Köpcenter ligger precis vid cykelleden och här finns både mat och glass (för välbehövlig energipåfyllning), men även massa andra nödvändigheter som kan behövas på en cykelsemester eller rundresa.

 

Några pärlor som är värda en omväg från markerad led

Tykarpsgrottan, denna underjordiska labyrint är Sveriges enda kalkstensgruva som idag går att besöka, den har varit ur drift sedan början av 1900-talet. I denna kalkrika bygd trivdes djur både förr och idag, då här för 80 miljoner år sedan var ett hav. Idag så är det inte bara ett arbetslivsmuseum, fossilupplevelse utan även hem till 8 av Sveriges 19 fladdermusarter och ligger bara en kort sträcka från cykelleden. Var försiktig när du korsar de större vägarna!

MultiLevel Ziplines & Klätterpark är en av södra Sveriges häftigaste adrenalinupplevelser och har sedan starten 2018 idag hela 6 (!) st ziplines på mer än 2000 åkbara meter tätt bland trädtopparna, men även höghöjdsbana och klätterträd. De kan även titulera sig med att de var den första anläggningen i Europa med tillgänglighetsanpassad zipline. Du finner denna pulshöjare ca 30 min på cykel från 1600-tals Hovdala Slott!
Ett tips är att använda grannen Rallarhustruns Veranda & Logi som base camp och nyttja boendeerbjudandet tillsammans med aktivitet hos MultiLevel Ziplines som ligger bokningsbart här.

Gårdsbutiker finns det gott om och några av dessa är Ottarps Torp Gårdsbutik som bl a har skånsk senapstillverkning enligt traditionell metod med kula, Naturnära Kärråkra som bedriver ett socialt arbetskooperativ där gårdens odling bidrar till att få människor tillbaka i arbete och Af Skea som säljer ekologiska kläder. Använd kartverktyg för att se bästa cykelsträcka till dessa, välj såklart de mindre vägarna genom byarna för bästa upplevelse!

För den som vill kombinera trampet på cykeln med stopp hos lokal konst och design finns bland annat lokal keramik hos Tree & Clay. Öppettider hittar ni på deras profiler!

 

Ät från cykelsadeln

Flädergården & Pelargonhuset är fläderodlaren som förutom gårdsbutik med egentillverkade, prisbelönta produkter och kaffestuga med frasiga våfflor även har ett Pelargonhus med mellan 500-700 olika sorters pelargoner. Du kanske såg artikeln i tidningen Norra Skåne/Kristianstadsbladet nyligen?
I närheten längs med leden hittar du även Nordens äldsta daterade tegelkyrka Gumlösa Kyrka samt Hälleberga backe där en fornborg har funnits sedan 400-700-talet.

Café Madrix ligger mitt på torget i centrala Hässleholm, nära järnvägsstation och andas svunna tider med teburkar som kantar väggarna och påtår som standard vid besök. Hos detta White Guide-omnämnda café kan du förboka picknick att hämta upp, där finns även ryggsäck med kylklabbar. Har du tur finns det även lokaltillverkade vandringsstavar att köpa!

Hos Hotel Statt och Lobbybaren hittar törstiga och hungriga cyklister välkomponerade smakupplevelser och en terrass som kallar på att sjunka ner och njuta av en paus. Denna nyrenoverade sekelskiftesbyggnad har förutom restaurang på bottenvåningen även hotell med över 90 rum.

 

Bo med cykeln

Färdigbäddade sängar i olika miljöer och för olika plånböcker finns bland annat hos Hotel Statt, Tostarps Pensionat, Almaån B&B och Rallarhustruns Veranda & Logi.

För den med cykel på husbilen så finns det ett gäng ställplatser med eller utan el runt om i naturen, läs mer här.

Stuga finns hos Alpacka Ekofarm Hultet och stationär campingupplevelse hos Lilla Oberöds Minigrisar.

Snabbfakta

  • Delled 101 Kristianstad-Ängelholm
  • Totalt sträckning genom Hässleholms kommun: 54,7 km
  • Pågatågstationer finns på flertalet ställen för cykeltransport
  • Landsbygdsromantik från cykelsadeln är garanterad

I denna del av södra Sverige har den naturälskande livsnjutaren hittat rätt.

Vi tycker att du ska få en reseguide från oss med förslag på boende, aktiviteter och energipåfyllning för att lättare kunna uppleva naturen. Fyll i formuläret för att ta del av säsongens reseguide. Varmt välkommen till skogen!


Tack, vi skickar en reseguide till dig!